
Haj anatómiája
A haj anatómiája
A haj 97 %-át fehérje, 3 %-át víz alkotja. Ez az erős, rostos fehérje a keratin. A haj egészséges állapotban meglehetősen rugalmas, az eredeti hosszúságának 30 %-ával is képes megnyúlni. Ezt ellenőrizhetjük úgy is, hogy egy kihullott hajszálat elkezdünk finoman nyújtani, majd visszaengedjük az eredeti méretére. Ha a hajszál elpattan, akkor ez jelzi, hogy nem elég rugalmas.
A másik jellemző tulajdonsága, a haj porózussága, azaz a nedvességfelvevő és -megtartó képessége. Az egészséges haj a saját súlyának 50 %-ával képes megduzzadni. A hosszú hajúak ezt tapasztalhatják minden hajmosás alkalmával, hogy mennyire nehéz lett a hajkorona.
A hajszál három rétegre oszlik:
Felhám: A felhám olyan pajzs, ami körülöleli és védelmezi minden egyes hajszálat a hajmosás, szárítás, fésülködés során. Az egészséges felhám áttetsző, és megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. Ha a haj megsérül, akkor fénytelenné válik. Maga a felhám egymást fedő sejtekből áll
Kéreg: A haj tömegének 90 %-át ez adja. Ez határozza meg a haj szerkezetét, tárolja a melaninnak nevezett pigmentet, ami a haj színéért felelős. A kéregréteget kemény fehérjékből álló párhuzamos rostok alkotják. Ha a szálak tömegesen elszakadnak, akkor a haj szerkezete meggyengül. Ezeknek a szálaknak a 80 %-a hidrogénszál. A kéreg a haj rugalmasságáért, erősségéért, színéért felelős.
Velő: A legbelső réteget fehérje alkotja. A velő átlátszó sejtekből álló mag, ami nem mindenkinél található meg, például a vékonyabb hajúaknál.