
Kóladió
Most egy nagyon közismert dologról fogok írni, és a legtöbb embernek határozott véleménye is van ennek fogyasztásáról. A kóláról lesz szó, ami azon kívül, hogy talán nem a legegészségesebb innivaló, hisz szénsavas, legtöbb esetben magas a cukor tartalma, számos más tulajdonsággal is rendelkezik.
Mit is kell tudnunk a kóláról? Maga a kóla növény egy kb. 15 m magas fa, Nyugat-Afrikában, a Karib-szigeteken, Brazíliában, Sri Lankán és Indonéziában nő. A lila pettyes sárga virágai tavasszal és ősszel csokoládé színű maghüvelyt teremnek. A nyugat-afrikaiak a kólát már a történelem előtti időktől használják. Brazíliába és Karib-szigetekre a rabszolgák vitték be. Használták vizelethajtóként, emésztés elősegítőjeként, terhességi hányinger esetén, valamint hasmenés ellen. A XIX: századi gyógyszerészek orvosságként használták. A legenda szerint 1886. május 8-án egy atlantai gyógyszerész, John Styth Pemberton egy háromlábú rézedényben kólanövény és kólalevél kivonatot cukorral kevert össze. Az édes sziruphoz szénsavas vizet adva megalkotta az üdítőitalt, amit a könyvelője Coca-Colának nevezett el. Két évvel később Pemberton az ital összes jogát eladta 2.300 dollárért eladta Asa Chandlernek, aki egy atlantai üzletember volt. Az ő kezében 1895-re amerika első számú üdítőitalává vált. Készítésének receptjét mai napig titok övezi, amelyen azért időközben változások történtek. Ma is elismert az élénkítő, hasmenés, depresszió, migrénes fejfájás elleni hatása.
Nálunk a gyerekorvos hasmenéses vírus esetén tanácsolja, hog vegyünk egy jó minőségű kólát, keverjük ki belőle a szénsavat, s ezt adjuk a gyereknek.
Forrás:
Michael Castleman: Gyógynövény enciklopédia
https://koladio-kivonat.hu/
