
Moringa
Mit kell tudnunk a moringáról, amit az ayurvedikus gyógyítás már nagyon régóta használ?
A moringa fa egy szubtrópusi fafajta, ami Afrikában és Ázsiában őshonos. Természetes élőhelyén "csodafának" is nevezik.
A moringa por a moringa fa levelének az őrleménye, amely több vitaminnak is a forrása, a C-vitamin tartalma 7-szerese a narancsénak, az A-vitamin tartalma 4-szerese a répáénak, 4-szer annyi kalcium van benne, mint a tejben, protein tartalma pedig duplája a joghurténak, de ezen kívül tartalmaz még káliumot, magnéziumot, béta-karotint is.
Élettani hatásai közé tartozik, hogy energetizál, erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérkeringést. Gátolja az érelmeszesedést, az idősek számára akár multivitaminként is ajánlható. A sportolók a magas vas és kalciumtartalma miatt szedhetik, de általános regeneráló, gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a lábadozóknak is nagy segítségére van. A kozmetikai ipar is kezdi felfedezni, mivel nemcsak a vitamin, hanem az antioxidáns tartalma is magas.
Felhasználása:
A moringa port (de kapható kapszulában is) folyadékban vagy joghurtban lehet elkeverni. Napi ajánlott mennyiség 1/2 teáskanálnyi.
Forrás:
https://napidoktor.hu
https://multi-vitamin.hu
https://www.jomtom.hu/
